COMUNICAT DE PRESĂ

21.12.2017

 

                Azi, data de mai sus, Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a adoptat, cu unanimitate de voturi, următoarele:

 

1.    Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca își exprimă dezacordul în raport cu modificările aduse legilor justiției întrucât au fost adoptate fără a fi însoțite de o dezbatere publică reală, contrar avizului CSM și a opiniei corpului magistraților și prin nerespectarea recomandărilor făcute României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

2.    Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că prin noile modificări legislative independența procurorului este puternic afectată, realizându-se în mod practic o subordonare a acestuia față de Guvern.

3.    Limitarea severă a mijloacelor de probă care pot fi folosite în procesul penal, dezechilibrul major dintre drepturile persoanelor vătămate și cele ale persoanelor cercetate și dezincriminarea unor conduite periculoase vor conduce la un climat de nesiguranță. Acest climat va fi rezultatul imposibilității Ministerului Public de a-și mai exercita rolul constituțional în sensul apărării ordinii de drept și a drepturilor și libertăților cetățenilor.

4.    În opinia procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procesul legislativ din domeniul justiției este de natură să atragă reacția negativă a instituțiilor Uniunii Europene și a partenerilor internaționali dând dovadă de imprevizibilitate și revocabilitate a procesului de asigurare a statului de drept.

5.    Subliniem că magistrații Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca sunt reprezentați de către Consiliul Superior al Magistraturii, iar consultarea acestora trebuie să se facă prin intermediul Consiliului Superior al Magistraturii și nu al unor magistrați care nu au mandat de reprezentare în acest sens.

6.     În contextul actual, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca își rezervă dreptul de a recurge la toate mijloacele de protest, inclusiv suspendarea activității pe o perioadă nedeterminată, cu excepția situațiilor urgente.

 

Purtător de cuvânt al

Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca