Comunicat de presă

 

          La data de 25.06.2020, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Ț.C.F pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată și agravată, prev. și ped. de art. 9 alin.1 lit. c, alin. 2 din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art. 35 alin.1 C.pen. (17 acte materiale).

Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost stabilit de către organele judiciare la suma de 1.082.259,14 lei.

             

 

          În sarcina inculpatului Ț.C.F. s-a reținut că în perioada martie 2013 – iulie 2014, în calitate de administrator al FORTPLASS EXIM S.R.L. Cluj-Napoca, în scopul diminuării obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului, aferente unor operațiuni comerciale desfășurate în mod real, a contabilizat în  șaptesprezece declarații fiscale operațiuni comerciale fictive.

Operațiunile fictive au privit achiziții desfășurate în perioada martie 2013 – iulie 2014, în valoare totală de 5.553.882,41 lei, de la zece societăți comerciale care nu au confirmat livrările sau le-au confirmat parțial. Totodată, ȚCF a introdus în contabilitatea societății cheltuieli fără nicio bază, în scopul obținerii de avantaje fiscale prin deducerea de TVA aferentă.

Cercetările au arătat că ȚCF a avut o activitate infracțională de sustragere de la plata taxelor și impozitelor folosindu-se de FORTPLASS EXIM S.R.L. până în anul 2014.

În cursul anului 2020, ȚCF a fost arestat preventiv într-o altă cauză aflată pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj în care acesta este cercetat pentru alte infractiuni de evaziune fiscala savarsite in perioada 2014-2020 in calitate de administrator a alte patru societati comerciale. In aceasta cauza s-au desfășurat percheziții de amploare la 12 locații din județele Cluj și Arad.

         

Facem precizarea că începerea urmăririi penale, punerea în mișcare a acțiunii penale respectiv trimiterea în judecată sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul  prezumției de nevinovăție.

 

 

BIROUL DE PRESA